NE ARAMIŞTINIZ?

Sertifikanı Sorgula

Altın Nasıl Anlaşılır?

Altın Nasıl Anlaşılır?

Altın nasıl anlaşılır, sorusu hemen herkes tarafından en çok merak edilen konulardandır. Altının gerçekliğinin testi çoğunlukla iki farklı amaç üzerinden gerçekleşir. İlk olarak doğada saf altın arayışında olanlar, altının gerçekliğini test amacıyla çeşitli yöntemlere başvurur. Bu noktada birçok farklı yöntem bulunsa da çoğunlukla kesin sonuç elde etmek olanaklı değildir.

Altının gerçekliği üzerine yapılan testlerin bir diğer amacı ise altın imalatçıları tarafından aksesuar ya da takı gibi ürünlerin gerçekliğini denetleme üzerinedir. Bu tarz durumlarda altın nasıl anlaşılır, sorusuna cevap arıyorsanız mutlaka uzman desteği almanız gerekir. Altın ve değerli elementler konusunda uzmanlaşmış profesyoneller, en kesin ve sağlıklı sonuçları sağlayacaktır.

Gerçek Altın Nasıl Anlaşılır?

Gerçek altın nasıl anlaşılır, sorusunun cevabı altın tüketicileri açısından son derece önemlidir. Bu noktada altın satın alırken herhangi bir şüphe duymamanın en makul yöntemi, doğru adresleri tercih etmektedir. Uzman, deneyimli ve güvenilir altın imalatçıları ya da kuyumcular, satın aldığınız altının gerçekliğinden şüphe etmeden kullanmanız için en ideal adreslerdir.

Bunun yanı sıra altın aksesuarlarla ilgili bir diğer spekülasyon ise altının sahte olup olmadığını anlamaktır. Sahte altının anlamanın birçok yöntemi olsa da yine kesin sonuçlar elde etmek için profesyonel destek alınması son derece kritik bir önem arz eder. Profesyonel destek almak, sahibi olduğunuz altınların gerçekliğini net bir şekilde anlamanızı sağlayacaktır. Üstelik uzmanlar tarafından gerçekleştirilen analizler, altının içeriği hakkında da size önemli bilgiler sunacaktır.

Altın nasıl anlaşılır, sorusunun geleneksel yöntemlerle cevabı ise birçok uygulama içerir. Bu uygulamalar her zaman kesin sonuç vermediği gibi, aynı zamanda yanıltıcı da olabilir. Dolayısıyla her halükarda altın nasıl anlaşılır evde her zaman kesin ve sağlıklı sonular elde edebileceğiniz işlemler değildir.

Asit Yöntemi

Asit yöntem, evde altının gerçekliğini test ederken en sık tercih edilen yöntemdir. Bu test, her ne kadar ev ortamında yaygın olarak tercih edilen bir yöntem olsa da önemli düzeyde risk içeriyor olması nedeniyle tavsiye edilmez. Söz konusu testte altının gerçekliğini anlamak için nitrik asit kullanılır.

Nitrik asit, insan vücuduyla temasta önemli yan etkiler oluşturabilecek son derece ciddi bir bileşendir. Asit yönteminin altının gerçekliğinin anlaşılması sürecinde ısrarla kullanılmak istenmesi halinde, tüm gerekli tedbirler en yüksek standartta alınmalı ve asidin vücut ile teması kesinlikle engellenmelidir. Bu yöntemin kullanılabilmesi için bir diğer gereklilik ise bir çelik kaba sahip olmanızdır.

Çelik kap üzerine altın olduğu düşünülen maddeyi yerleştirmelisiniz. Altının kenarına nitrik asit dökün. Altın elementi, tabiatı gereği asit gibi bileşenlere karşı yüksek düzeyde mukavemet gücüne sahiptir. Dolayısıyla nitrik asitle temas etmesi durumunda herhangi bir tepkime oluşmaması beklenmelidir. Nitrik asidin altın olduğu düşünülen ürünle teması sonucunda renk değişikliği gibi kimyasal dönüşümler oluşuyorsa, bu madde altın değildir.

Damga Kontrolü Yöntemi

Sahte altın nasıl anlaşılır ev ortamında test etmek istiyorsanız tercih edebileceğiniz en önemli yöntem damga kontrolüdür. Gündelik yaşamda kullanılan altın aksesuar ya da takıların üzerinde mutlaka damga bulunması gerekir. Damga, üretici marka ve firmanın doğrudan kimliğini taşıdığı gibi aynı zamanda yasal zorunluluktur.

Dolayısıyla altın nasıl anlaşılır testini yaparken sahip olduğunuz altının sahteliğinden şüpheleniyorsanız damga kontrolü yöntemi, gerçek anlamıyla önemli düzeyde bilgi verecektir. Damga kontrolü aynı zamanda altın ayarları nasıl anlaşılır, sorusuna da cevap bulabilmeniz için ev ortamında yapabileceğiniz en ideal testtir. Çoğunlukla altın ürünlerinde damganın bulunduğu bölümde ayar, patent ve sertifika gibi bilgiler de yer alır.

Bununla birlikte bazı durumlarda damgalı olan altınlarda bile sahtecilik söz konusu olabilir. Bu tarz durumlardan şüpheleniyorsanız, yine uzman görüşlerine başvurmalısınız. Ayrıca altın satın alırken de güvenilir adreslere yönelmek, satın aldığınız altının damgalı ve yasalara uygun şekilde üretildiğinden emin olmak için en doğru yöntem olacaktır. 

Elizi Kuyumculuk'ta yer alan alyans modelleri ile sevdiklerinize mutlu anlar yaşatabilirsiniz.

Mıknatıs Testi

Altının gerçekliğinin test edilmesinde ev ortamında birçokları tarafından en çok benimsenen bir diğer yöntem de mıknatıs testidir. Bu yöntem, görece altının doğası gereği sahip olduğu içeriğine uygun gibi görünür. Bununla birlikte her zaman sağlıklı sonuç vermeyebilir. Mıknatıs testindeki temel amaç; altının manyetik testten geçirilmesi üzerinedir.

Altın, tabiatı gereğince manyetik özelikler bulunmayan bir elementtir. Altınla karıştırılan ve büyük oranda altına benzeyen elementler ise çoğunlukla manyetik özeliğe sahiptir. Dolayısıyla sezgisel olarak mıknatıs testi, bir maddenin altın olup olmadığını anlama konusunda önemli düzeyde veriler sağlayabilir.

Yalnız, mıknatıs yardımıyla yapılan bu test, her zaman kesin sonuç vermeyebilir. En nihayetinde altın gibi manyetik özelliğe sahip olmayan birçok element, doğada saf halde bulunabilir. Yine de pratik olarak mıknatıs testini denemek istiyorsanız, mıknatısı altın olup olmadığını test etmek istediğiniz materyale yaklaştırarak sonuçları gözlemleyebilirsiniz. Mıknatıs altın olduğunu düşündüğünüz maddeyi çekerse, manyetizma oluştuğu anlamına gelir ve ürün altın değildir. 

Renk Testi

Altın nasıl anlaşılır, sorusunun bir diğer cevabı da renk testidir. Altın, genel anlamıyla karakteristik bir renge sahiptir. Bu renk bilindiği üzere sarı ve tonları şeklindedir. Bununla birlikte günümüzde farklı element karışımlarıyla altın aksesuar ve takılar, farklı renklere bürünebilmektedir. Özellikle yeşil altın, son dönemde en çok tercih edilen altın türlerindendir.

Yeşil altının gerçekliğini test etmek için herhangi bir yöntem bulunmuyor olmakla birlikte yeşil altının gerçekliğini anlamada renk testi, belli başlı sonuçlar sunar. Yeşil altın, hiçbir zaman bakır veya pirinç renginde olmaz. Bu tarz durumlarla karşılaşmanız halinde kesinlikle uzman desteğine başvurarak profesyonel yardım almanız gerekir.  

Ses Testi

Altın nasıl anlaşılır testini gerçekleştirirken kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ses testidir. Özellikle geleneksel altının gerçekliğini anlama yöntemleri arasında ses testi, en yaygın olarak kullanılanıdır. Altın, elementler arasında yüksek özgül ağırlığıyla ön plana çıkan bir elementtir. Bu altının sıkı atomlarla bağlı olduğunu gösterir. Dolayısıyla altından çıkan ses, her zaman tok bir ses olmalıdır.

Aynı zamanda ses testi, altın ayarları nasıl anlaşılır sorusuna kapsamlı bir cevap alabilmenizi de sağlar. Saflık derecesine göre altınlar, daha tiz veya tok bir ses çıkarır. Ayarı düşük altınlar, daha tiz bir ses çıkarırken saflık derecesi yüksek altınlar, çok daha tok ses vadeder. Bu yöntem de elde edeceğiniz sonuçlar, son derece görecelidir. Ayrıca ses düzeyi, kişilere göre farklılık gösterebilir. Dolayısıyla yine uzman desteği almak, en makul ve kesin yöntem olacaktır.  

Ağırlık Testi

Ağırlık testi ya da bir adıyla yoğun testi, altının gerçekliğini keşfetme sürecinde kullanabileceğiniz bir diğer yöntemdir. Yoğunluk ya da ağırlık testi yine altının özgül ağırlığını referans noktası kabul edilerek gerçekleştirilir. Altın, diğer maden ve elementlere göre özgül ağırlık bakımından daha yüksektir. Dolayısıyla aynı boyutta başka bir madde ile kıyaslanabilir. Bir tartı yardımıyla aynı boyutta başka bir madde ile altın olduğunu düşündüğünüz maddeyi tartabilir ve sonuçları değerlendirebilirsiniz. Bu yöntem de diğer yöntemler gibi kesin sonuçlar vadetmez.

En Kesin Yöntem: Uzman Desteği 

Altın nasıl anlaşılır merak ediyorsanız bu konuda en kesin sonuçları ancak altın ve değerli taşlar konusunda uzman desteğine başvurarak elde edebilirsiniz. Alanında profesyonel ve deneyimli uzmanlar, yüksek standartta güvenle altının gerçekliğini test edebilmenizi sağlayacaktır.

Elizi Kuyumculuk, en kusursuz altın modelleri ve yüksek düzeyde güvenle altının eşsizliğini sizlerle buluşturuyor. Birbirinden seçkin altın takı modellerine Elizi Kuyumculuk ayrıcalıklarıyla sahip olabilir ve güveni derinlikli olarak hissedebilirsiniz.

Bir önceki yazımıza https://www.elizi.com.tr/blog/sonbaharin-en-gozde-3-altin-taki-modeli linkinden ulaşabilirsiniz.